Jsme na světě.

HURÁ, HURÁ, dnes 5.8.2015 se Fleurince narodila štěňátka.

Všem, který nemají rádi dlouhé „litanie“ se omlouvám, protože toto není jen faktické zhodnocení. Mám ráda příběhy, tak to chci všem pořádně popsat.

Již v úterý večer (4.8.) jsme tušili, že porod může přijít vcelku brzy, protože teplota Fleur klesla na 36,6. Proto jsme si my holky (já a moje dvě dcery – dvojčata) ustlaly v hale na karimatkách a Fleur uložily do ohrádky (porodní bedny). Chvílemi v ohrádce vydržela, ale chvílemi jsme chodily i ven, kde se snažila „zašít“ do kdejakého keře a chtěla hrabat pelíšek. Neustálé nahánění z keřů zpátky dovnitř do ohrádky byla opravdu „legrace“.

Ráno, opravdu brzy ráno (lehce před pátou ranní), nás Fleur probudila, neboť začala „pochodovat“, poté už jsme jen čekaly a dočkaly se. První štěňátko, holka, ČZ (černoznakatá) se narodila v 5:28. Společné s Fleur jsme ji očistily, odstřihly pupeční šňůru a daly k cecíkům na nasátí. Téměř hodinu a třičtvrtě si štěňátko užívalo pocit „jedináčka“.

Mezitím se vzbudil i zbytek rodiny (manžel, starší i mladší syn) a všichni byli nadšeni z prvního přírůstku.  Druhé štěňátko se na svět vyklubalo v 7:10, kdy se „hlavním střihačem“(na celý zbytek rození) pupečních šňůr stal starší syn. Byl to pejsek ČZ.

Omlouvám se, zde musím malinko odbočit a pochválit naše čtyři děti za úžasnou pomoc a starost při příchodu štěňátek na svět. Jedna z dcer nastudovala, jak bude porod probíhat, co dělat a o všem nás poinformovala a dokonce vypsala základní body, abychom „nezmatkovali“. Druhá dcera připravila mašličky na značení štěňátek. Starší syn postoupil už dále, takže nám sdělil, jaký den ve vývoji štěňátek bude důležitý a co dělat, např. že 17. a 18. den nesmíme doma vydávat žádné hlasité a nepříjemné zvuky, abychom u štěňátek na tyto zvuky nevyvinuli strach. A nejmladší pomáhal, kdykoliv jsme cokoliv potřebovali, zkrátka fungoval bezvadně. Tak to jen malá odbočka a poděkování dětem. Jen abyste nepojmuli dojem, že jediný, kdo se nezúčastnil a nijak nepřispěl, byl manžel, vyvedu z omylu. Manžel se nezúčastnil určité části porodů, ale zase někdo vydělávat musí, takže pracoval a to je také velká pomoc a opora.

Pokračujeme v „rození“ - 7:25 fenka Č (černá), 7:37 fenka ČZ. Poté chvilku pauzička, kdy si uvědomujeme, že se „zlepšujeme“ (tím myslím, začínáme už více vědět, co dělat a jak se chovat a sem tam nějaká „krvička“ nás nerozhodí). Páté štěňátko je pejsek ČZ a narodil se v 8:21, 8:32 fenka ČZ. Zase pauza, průběžně snídáme, ale stále jsme ve střehu. Čekáme …. 9:35 pejsek Č (jen malý, bílý flíček na hrudníčku – po tátovi), další „pauzička“, mezitím přikládáme dříve narozená štěňátka k cecíkům a chválíme Fleurinku, jak je úžasná. 10:33 fenka ČZ.

Poté, opravdu delší pauza, ale podle bříška Fleur je nám jasné, že tam minimálně jedno (spíše dvě) jsou. Ve 12:54 přichází na svět fenka, ale jde nožičkama napřed a už vylézá bez obalu. Pomáháme ji a nejdříve se lekneme, zda to dá, ale po neuvěřitelné starosti a péči matky-Fleur a naší pomoci, je jasné, že je bojovnice, okamžitě dostává jméno „Athena“, je ČZ, po ní v 13:13 opět fenka Č, opět po nožičkách, ale v obalu (takže v ochraně). To znamená již 10 štěňat.

Prohmátnu bříško Fleur a říkám si: „měkké“, vzpomenu na pana doktora, který jich úplně poprvé (23. den) viděl sedm a k tomu dodal, že tam ještě mohou být schovaná za žebry. Naivně usoudím, že schovaných víc jak tři být nemůže.

MŮŽE!!!!!

V podstatě vše uklízíme, Fleurinka odchází ven se vyčúrat a my si myslíme (nezkušeně), že máme doroděno.  Je klídek, kontrolujeme narozená štěňátka, peču štrúdly. Najednou se štěňátka ozývají a jedna z dcer říká: „jdi se podívat“, jdu a koukám a volám: „rodí se další“ je na půl už vylezlé a Fleur je ta, co ho vítá na svět. Začínám lehce pomáhat a je venku, 15:56, pejsek Č. Tak trochu samotář, také pak se k tomu tak bude stavět (aspoň ze začátku).

Jsme všichni nadšeni.

Pak už jen čekáme na ohlášený příjezd paní doktorky, která má přijet zkontrolovat Fleurinku (ultrazvukem) a štěňátka. Přijíždí přesně dle domluveného času po 18:00, ultrazvuk s sebou – vypadá jako vysavač. Prohlédne štěňátka (jsou zcela v pohodě, dokonce zkontrolujeme paspárky a zapíšeme je. Na řadu přichází Fleur a ultrazvuk. Vše vypadá v pohodě, jedna strana, druhá strana …….. A v tom paní doktorka říká: „Podívejte, já tam vidím páteř“. Koukám a fakt (nejsem žádný odborník, ale vidím) je tam. Paní doktorka najede ještě další pozici a my slyšíme srdíčko. Mimochodem to už i živitel (manžel) je doma. Postupně Fleur dostane dvě injekce Oxytocinu (první pod kůži, druhou rovnou do svalu), asi jí chyběl, protože svědomitě jsme hlídali, aby nesežrala ani jednu placentu (má ho také obsahovat).

Čekáme ….. v 19:11 se rodí OPRAVDU poslední štěňátko, je to fenka Č. Pak už jen já sama ulehám na karimatku, jen pro prvotní „kontrolu“.

Vím, že to bylo dlouhé vyprávění, mohla jsem to zkrátit na fakta, ale chci přiblížit všem zájemcům o štěňátka vše podrobně a více osobně.

 

Shrnutí. Máme 12 štěňátek – 8 holek (5 ČZ, 3 Č), 4 pejsky (2 ČZ, 2Č).

Zadané máme zatím dvě fenky a jednoho pejska. Další zájemci jsou vítáni!!!!

Podrobnější tabulku (váha, jméno, …) přidám na stránky mezi 2. a 3.týdnem, kdy budou mít štěňátka za sebou „krizovější“ část.