2.týden

Štěňátka mají za sebou dva týdny života. Jejich chuť k jídlu je obrovská.

I když spí, jakmile se Fleur objeví v boxu, okamžitě se všechna probudí a nastane „úprk a hemžení“ (jak mravenci, i vybarvení odpovídá) směrem k cecíkům. Ovšem je jasné, že poměr štěňat a cecíků je nevyvážený (12:8), tak vždy někdo musí o svůj přístup k mléku bojovat.

Na váze přibývají, ale protože jich je hodně, 11.den jsme začali dokrmovat a tím Fleur pomáháme.

Již 10.den jsme chtěli s příkrmem začít a po konzultaci s paní doktorkou jsem vyrazila i s dcerami na nákup štěněčího mléka a lahviček na pití. Bohužel doma jsme zjistili, že dudlíky u lahviček nemají otvor a je třeba ho udělat, snažili jsme se téměř všichni, ale dudlíčky odolávaly. Když už se zadařilo, zase mléko plynule neodkapávalo, navíc jsme zjistili, že jsou dudlíky tak malé, že štěňatům nevyhovují (cecíky jsou daleko nalitější), a lahvičky měly kapacitu pouhých 7ml. Proto jsme další den vyrazili opět na nákup a tentokrát koupili dětské lahve, které mají dudlík dostatečně velký a perforovaný vhodně i pro štěňata. Doporučuji všem budoucím „rodičům“ štěňat vynechat „první krok“ (nákup lahviček určených pro pejsky) a rovnou udělat „krok dvě“ (dětské lahve).

Připravili jsme mléko a krmení mohlo začít. Úplná legrace to není, protože některá štěňata hned nepochopila princip sání jako u cecíku a tak to chvílemi vypadalo, že bojujeme kdo z koho. Nakonec jsme se to naučili my (jak na to) a i malí neposedové (štěňátka). 11., 12. a 13. den jsme Fleur pomáhali 3x denně a od 14. dne jsme přešli na 2x denně. Všechna štěňata mají už kilo živé váhy. Fleur nás při dokrmování nejen kontroluje, ale také vydatně pomáhá s očistou. Každé dokrmování zabere cca hodinu a to přestože většinou krmíme alespoň tři. Tak to jsou informace ke stravě.

Co se týká dalších zajímavostí. Velká část našeho „stádečka“ už otevřela očička a hlavně už se začínají zkoušet stavět na všechny čtyři s pokusem o „chůzi“, která připomíná „opilce“. Je to velmi legrační, stoupnou si, zavrávorají, udělají jeden, dva, … krůčky a upadnou na tlamičku a spí.

Stejně tak mají všichni za sebou první odčervení. Včera večer dostali každý 1cm pasty namáznutou přes prst na horní patro. Některým to nevadilo, některým to chutnalo, ale našli se i tací, kteří se snažili pastu vehementně vyprskat (nepodařilo se jim to). Další nás čeká opět za 14. dní. Fleur jsme odčervili též, jen u ní je to už jednodušší, protože dostane prášky do sýra a ten „slupne jako malinu“.

Takže další informace zase za týden a určitě se podívejte na nové fotky do FOTOGALERIE.